Tonsättare

klassiskt/nutida

Om tonsättaren, film- och ljudklipp

Helena har studerat komposition för Peter Lyne och David Saulesco vid Härnösands folkhögskola 2019-2021.
Dessförinnan har hon i många år skrivit musik i lättare genrer och spelat in ett album med egna låtar 2013 - Ingen drottning, som finns bl a på Spotify under artistnamnet Hilma.

I samband med Metoo och uppropet "Vi sjunger" ut uruppförde Helenas sin första egna genomkomponerade sång i Eric Ericsonhallen, i januari 2018, på Karin Boyes text Javisst gör det ont. Den fick fint mottagande och sången togs därefter upp av några andra deltagande sångare på konserten, bland annat av hovsångerskan Ingrid Tobiasson. Den ingår även i sångcykeln Träd och Människor med 5 sånger på texter av Karin Boye som tonsättaren själv uruppförde efter pandemin tillsammans med pianisten Eric Skarby i Söderledskyrkan, Farsta.


Under pandemin komponerade Helena även kammaroperan Bål, där tre av sångerna från sångcykeln utgör arior. Operan handlar om Karin Boyes sista tid i livet och relationen till de två kvinnorna i hennes liv, Margot Hanel och Anita Nathorst. Helena utformade även librettot. Uppsättningen fick stöd från Musikverket och av Farsta församling som också var samarbetspartner och operan framfördes med 3 skolföreställningar och 2 offentliga i Söderledskyrkan, samt 3 offentliga på Teaterverket Svea i Stockholm under våren 2022.
Regi: Helena Röhr, scenografi/kostym: Anne Hellandsjö, ljus: Kevin Wyn-Jones.
Medverkande sångare: Paulina Pfeiffer, Hedvig Hasselström, Helena Martinsson.
Medverkande musiker: Madeleine Johansson, flöjter, Johan Söderlund, klarinetter, Andreas Forsman, viola och Magdalena Meitzner, slagverk.
Musikalisk ledning: Dan Tillberg.


Två körstycken med texter av Karin Boye har i juni och oktober 2023 framförts av Hedvig Eleonora Kammarkör i S:t Nicolai kyrka i Nyköping (Aftonbön) och i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm (Nattens djupa violoncell).


Triptyken "Mitt i fallet" för sång, klarinett och gitarr uruppfördes den 25 augusti 2023 i Tegskyrkan i Umeå, av Ensemble3, och senare i Hultsfred den 24 september. Sång Susanna Andersson, klarinett Kjell Fagéus och gitarr Jacob Henriques: