Opera Astarte

Ensemblen spelar operan Bål våren 2022

Opera Astarte är ensemblen som våren 2022 kommer att framföra kammaroperan Bål. 

Speldatum för offentliga föreställningar på Teaterverket Svea, Stockholm är 4, 5, 6 och 8 maj.

Helena Martinsson kompositör, librettist, sångare och producent
Allt tar sin början januari 2018 när min sångkomposition av Karin Boyes dikt Javisst gör det ont framförs i samband med "Vi sjunger ut"-uppropets konsert i Eric Ericson-hallen, Stockholm. Det utvecklades till en sångcykel som också fått lägga den musikaliska grunden för operakompositionen Bål, där dikten med samma namn tonsatts och fått ge namn till operan i en akt.

Karin Boyes dikter inspirerade mig till att börja läsa om hennes liv och födde idén om att skapa ett libretto - som nästan uteslutande utgörs av ett urval av hennes egna dikter - och som samtidigt beskriver hennes liv och relationer, hennes själsvåndor kopplat till den homosexuella läggning hon levde ut under en tid då homosexualitet var förbjudet och klassat som en sjukdom. I centrum finns relationen till de två kärlekarna i hennes liv - Margot och Anita. Ett triangeldrama i slutskedet av det liv hon själv avslutar. 

Idag funderar många unga över sin sexuella identitet och vi hör också mycket om ungas psykiska ohälsa - kanske idag inte så mycket kopplat till just homosexualitet, som ju är allmänt accepterat, men hbtqi-frågor är högst aktuellt - och vi tar därför vårt avstamp i dessa frågor - och bjuder in unga till att fundera och berätta om sina tankar, känslor och erfarenheter och att skapa egna dikter - som får utgöra ett intro till operan, delvis via de ungdomsgrupper som finns i Söderledskyrkan i Farsta, som är vår samarbetspartner i operaprojektet. Projektet har även stöd av Musikverket.
Helena Martinsson t v, bild från uruppförande i Söderledskyrkan. 
Foto/film Pär Fridberg.

Klicka på länken till vänster för ett smakprov ur Bål - work in progress.


Medverkande sångare

Paulina Pfeiffer kommer att gestalta Karin Boye. Paulina är utbildad på Operahögskolan i Stockholm och debuterade i Paris i rollen som Adalgisa i operan Norma, en roll hon sedan också sjöng på Kungliga Operan. Där har hon också gestaltat Mimi i La Bohéme och Judit i Riddar Blåskäggs borg. Hon har mottagit flera stora priser och stipendier, såsom Bernadotte Art Award, Svenska Wagnersällskapets stipendium, Birgit Nilsson-stipendiet och Jenny Lind-stipendiet. 

Foto: Studio Avant.

Margot Hanel, Karins livskamrat som hon mötte i Berlin, gestaltas av Hedvig Hasselström och Helena Martinsson axlar rollen som Anita Nathorst, som sägs ha varit Karin Boyes stora kärlek, men den var inte besvarad på det sättet - Anita var Karins mentor och goda vän, i den fas vi möter de tre kvinnorna är hon märkt av sin dödliga cancer.


Hedvig Hasselström är operasångerska och kyrkomusiker och min co-partner i Söderledskyrkan. 
Hedda är utbildad på Operahögskolan och KMH och har bl a gestaltat roller som Emilia i operan Otello på Norrlandsoperan och Carmen (i utdrag) på Operahögskolan och är en ofta anlitad konsertsångerska. Bland flera stipendier har hon mottagit Svenska Wagner-sällskapets Bayreuth-stipendium.

Enligt Boyes vän Kajsa Höglund, som tidvis delade lägenhet med henne i Berlin, var Karin Boye Margots första fysiska kärleksrelation. Hon skulle dessutom ha varit den första att älska Karin Boye för hennes egen skull och inte för att hon var en känd författare. Relationen mellan Karin Boye och Margot Hanel var inte helt problemfri. Flera Karin Boye-historiker har vittnat om de bägges olika personligheter.
Foto: Isabelle Björklund


Regi

Helena Röhr är frilansande regissör som även ofta regisserar uppsättningar på stora scener, såsom Norrlandsoperan, Malmö Stadsteater och Norrbottensteatern. Hon är också konstnärlig ledare för den fria operagruppen Freebird och har varit verksam som regissör och dramatiker i opera- och teatersammanhang sedan 2001. Under 2021 har hon regisserat föreställningar med musikerna och artisterna Emil Jensen och Jennie Abrahamsson samt V/S en komisk opera i tre ronder på Norrlandsoperan.
Helena kommer att ta hand om regin även hos oss!


Scenografi, kostym och rekvisita

Anne Hellandsjö är aktiv som scenograf, kostymör, projektledare, kommunikatör och producent, bla på 4:e teatern i Västerås och på Ö2 Scenkonst, Stockholm. 

Anne har även arbetat som kommunikatör för Teater Tribunalen och gjort scenografi och kostym till Turteatern och scenografi för länsteatern i Örebro samt scenografi, kostym och rekvisita för Karlsson på Taket på Kungliga Operan, bland mycket annat.
Hos oss tar hon hand om scenografi, kostym och rekvisita, som ska göras möjlig att ta med på turné.